Н О В И Н И - 2017
   
  Общото събрание на БАН проведе извънредно заседание
   
   
 

Общото събрание на Българската академия на науките реши на днешното си извънредно заседание да бъдат преустановени протестните действия по повод приетия от Народното събрание бюджет на БАН за 2018 г. Членовете на ОС приеха декларация, в която се казва, че БАН приема постигнатите с правителството договорености като първа стъпка към интензивен диалог с научната общност за нормализиране на отношението към научните изследвания и за мястото, което науката трябва да заема в една държава член на Европейския съюз.

Целият текст на декларацията може да видите тук.

На извънредното си заседание членовете на ОС гласуваха решение за сваляне на черните знамена от фасадите на сградите на Академията и на протестните обръщения от всички  интернет страници.

   
   
 

БАН протестира!

ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИМ!

   
   
  Бюджет 2018 убива БАН!

Средна заплата в България, 2017 г.          1080 лв.
Средна заплата в София, 2017 г.              1420 лв.
Средна заплата в БАН, 2017 г.                     755 лв.
Стипендия на докторант, 2017 г.                450 лв.
Минимална заплата в България, 2017 г.      460 лв.

Държава без наука няма бъдеще!
   
  П Р О Г Р А М А
ЗА ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА
С ПРИЕТАТА БЮДЖЕТНА СУБСИДИЯ ЗА АКАДЕМИЯТА ЗА 2018 Г.
   
   
 

Семинар по проект „Пикоцианобактерии в дълбоководието на Черно море:

загадки в меромиктично море“

   
   
 

В рамките на билатерален проект „Пикоцианобактерии в дълбоководието на Черно море: загадки в меромиктично море“ с партньори Институт по океанология – БАН, Варна и CNR-ISE Институт за екологични изследвания,  Вербания, в ИО се проведе работен семинар, с водещ лектор Dr. Cristiana Callieri (CNR-ISE), на който бяха представени основните резултати по проекта. Бяха дискутирани въпроси, свързани с филогенията, екологията, физиологията и разпространението на Synechococcus в Черно море, както и предстоящите проучвания в рамките на двустранното сътрудничество.

   
        
   
   
 

Бъдещи изследователи от ОУ „Свети Иван Рилски“

   
   
  Началото на едно приятелство, започнало преди 6 години, с приемане на името "Делфинче" от децата в предучилищна група с г-жа Галя Николова към ОУ "Св. Иван Рилски", продължаващо и до днес.
   
 
   
 

При първите срещи на малчуганите с морските биолози от секция „Биология и екология на морето“ към Институт по океанология – БАН, Варна, в тях беше запалена искрата за разгадаване тайните на морето.

   
 
   
 

Днес, 30.10.2017 г., по повод Международния ден на Черно море, при посещението си в Института по океанология, тези вече пораснали деца показаха, че не са забравили първите си срещи с учените и посланието, което са оставили в съзнанието им. И ако до момента приятелите им от ИО ги посещаваха в предучилищната група, то сега момчетата и момичетата са достатъчно големи, за да се докоснат и запознаят с работата на изследователите по-отблизо: да погледнат под микроскоп, да разгледат препарати на различни морски обитатели, да видят подводницата, която се е спускала за проучвания в дълбините на морето.

   
 
   
 

Децата изразиха своята любов и признателност, като поздравиха приятелите си от ИО със стихове, песни и танци, посветени на морето, подготвени с помощта на преподавателите си Елена Бонякова, Дарина Иванова и Галина Николова.

   
 
   
 

Техният девиз: „Ние сме малки делфинчета, изпълнени с безброй мечти. С пясък замъци издигаме и морето винаги е в нашите мечти.“ дава надежда, че любовта към морето няма да бъде забравена. Кой знае, може сред тези „делфинчета” да се крие бъдещ изследовател биолог, геолог, химик, а защо не капитан на кораб или подводница.

   
        
   
   
 

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2017 ВАРНА

   
   
 
 

На 29 септември 2017 година България за 11-ти път се включи в мега събитието Европейска нощ на учените, случващо се едновременно в цяла Европа. Инициативата е в рамките на проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) и се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

Организатор на мероприятието в град Варна беше Институтът по океанология – БАН – партньор по проект FRESH, който съвместно с асоциираните си партньори - Община Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Институт по рибни ресурси - ССА, Висше училище по мениджмънт, НАОП "Н. Коперник", Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски”, Зоопарк - Варна, Младежко сдружение "Кашалот", го превърнаха в истински празник на науката.

     
 

Маратонът "Европейска нощ на учените 2017 – Варна" се проведе във ФКЦ-Варна и Народната Обсерватория "Николай Коперник". Събитието беше официално открито в 17:00 часа от директора на Институт по океанология – БАН, Варна проф. д-р Снежана Мончева, след което всички гости имаха възможността да се потопят във вълшебния свят на науката до 22.00 ч.

На тематичните щандове на ИО-БАН и на асоциираните партньори, посетителите имаха възможност да се докоснат до истинска научна апаратура и да зададат своите въпроси към изследователите, които с огромно желание и ентусиазъм разясняваха на достъпен език спецификата на своята работа. Гостите бяха привлечени и от експозициите и демонстрациите, с които можаха да се "докоснат до звездите", да "управляват кораб", да научат интересни факти за растителния и животински свят, да се запознаят с иновациите и технологиите в образованието и науката в областта на медицината и биотехнологиите, морските науки, военното дело и мениджмънта.

За най-малките гости беше организирана Забавна викторина с награди, в която те демонстрираха своята любознателност, а младежите имаха възможност за дискусия със стипендиант на Европейския съюз, по дейност "Мария Склодовска-Кюри", както и със стипендианти по други Европейски програми.

   
   
  КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО
   
   
 
   
   
  Европейска нощ на учените 2017
   
   
 
   
 

На 29 септември 2017 година град Варна отново ще бъде един от домакините на ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ, мероприятие, което ще бъде организирано едновременно в над 300 града от всичките 28 страни-членки на Европейския съюз. Събитието ще се проведе от  17:00 до 22:00 ч. във Фестивален и конгресен център - гр. Варна.

Институтът по океанология „Проф. Фритьоф Нансен” – БАН, гр. Варна,  съвместно с Технически университет – Варна са водещи партньори за гр. Варна,  а самата инициатива е в рамките на проект FRESH (Find Researchers Everywhere and SHare), финансиран от Eвропейската комисия по Дейностите Мария Склодовска-Кюри на Програма „Хоризонт 2020” по договор за представяне на безвъзмездни средства №722790.

Целта на проекта е да информира гражданското общество за научно-изследователските дейности на територията на Община Варна, като ги представи по достъпен и атрактивен начин. Това ще спомогне за подобряване достъпа на гражданите до резултатите от научните изследвания, въвличайки науката и обществото в едно взаимно сътрудничество.

В рамките на инициативата Европейска нощ на учените 2017 са обявени няколко конкурса с награден фонд, в които всеки желаещ може да вземе участие. За повече информация:


https://nauka.bg/konkurs-poezia-nosht-na-uchenite/

https://nauka.bg/fresh-video-2017/

https://nauka.bg/fresh-voices-2017/

https://nauka.bg/fresh-girls-2017/

https://nauka.bg/fresh-touch-2017/

Не пропускайте Европейска нощ на учените 2017!
Заповядайте и преоткрийте науката и значението и за обществото!

   
 
Вече е факт приложението - онлайн платформа и мобилно приложение FRESH MAP 2017 за най-разпространените мобилни телефони на http://www.mylanderpages.com/freshmap/Fresh-Map-2017 и в съответните app-stores за Android и iOS  Популяризирайте го и по своите мрежи.

Официалните хаштагове на Нощта са: #MSCAnight и #ResNightBG Можете да ги използвате в комуникациите по повод на Нощта в социалните мрежи.


В 22ч. може на живо да гледате излъчването на събитието от Лондон с участието на инж. Веселин Русинов
Hall of FameLab 2017 | British Council

   
 

                                                                          П Р О Г Р А М А

                                                      ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ' 2017

                                                                     29 септември 2017 г.

                                                                              гр. Варна

Час на провеждане

Дейност по време на НОЩТА

Място на провеждане

17.00 – 22.00

Наука в града FRESH
FRESH Science in the City

ФКЦ - Варна

17.00 – 18.00

Отворени врати
FRESH Labs

НАОП „Николай Коперник” - Варна

18.30 – 19.30

Звезди FRESH
FRESH Stars

ФКЦ - Варна

18.30 – 20.00

FRESH кафене
FRESH Dialogues

НАОП „Николай Коперник” - Варна

18.00 – 22.00

Дигитален FRESH
FRESH Digital

ФКЦ - Варна

19.30 – 20.30

FRESH кафене
FRESH Dialogues

ФКЦ - Варна

   
 

Наука в града FRESH: Тематични щандове във ФКЦ – Варна:

  • Щанд на секция "Морска геология и археология" при Институт по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, гр. Варна на тема „Скритата енергия от дъното на Черно море”
  • Щанд на секция "Химия на морето" при Институт по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, гр. Варна ще бъде на тема „Химия на морето - основа за живот". 
  • Щанд на секция "Океански технологии" при Институт по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, гр. Варна, на тема „Технологии за изследване на морската среда"
  • Щанд на секция "Динамика на бреговата зона" при Институт по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, гр. Варна, на тема „Бреговата зона като ключ към загадките на морето”
  • Щанд на секция "Биология и екология на морето" при Институт по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, гр. Варна на тема „Морски калейдоскоп – в света на видимото и невидимото за очите”
  • Щанд на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” – гр. Варна. Тематичен щанд за научно-изследователската и научно-образователната дейност на един от най-престижните български университети в сферата на морските науки и военното дело.
  • Щанд на Института по рибни ресурси (ИРР), ССА, гр. Варна. Тематичен щанд за дейността на организацията  в областта на морската биология и екология и резултатите от проект ECRAMON Black Sea (2015-2016), както и проучванията върху промишлени видове мекотели. Ще бъдат представени и експонати от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна.
  • Щанд на Зоопарк-Варна. Мястото, където ще научите повече за грижите, които ежедневно се полагат за животните, ще разберете от зоолозите защо промените в местообитанията на животните, както и разнообразието от начини за поднасяне на храната им са от изключителна важност. Научете повече за размножителните програми на животните, чрез които всяка година в Зоопарка можете да видите все повече бебета от различни фаунистични видове.
  • Щанд на Дирекция на природен парк „Златни пясъци”. Тематичен щанд за научни изследвания в сферата на горското стопанство, консервационната природозащита, екосистемния мениджмънт, опазването на биологичното и хабитатното разнообразие и съхранението на културно-историческото наследство, попадащо на територията на едноименните природен парк и защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000.
  • Щанд на Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” – Варна, София и Балчик. Тематичен щанд за дейността и научните изследвания, свързани с ботаниката, паркоустройството и ландшафтната архитектура.
  • Щанд на Природонаучен музей - гр. Варна. Тематичен щанд за научни изследвания с фокус върху геоложките, физикогеографските, зооложките и ботаническите специфики на българското Черноморско крайбрежие.
  • Щанд на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – гр. Варна, на тема "Иновации и технологии в образованието и науката в областта на медицината и биотехнологиите”. Тематичен щанд, на койтоизследователи, докторанти и студенти ще представят опита и постиженията на ВУЗ-а в електронно-базираното обучение по всички специалности, работата в симулационния център, дигитализирането на връзките между преподаватели и обучаващи се. В частта за наука ще бъдат представени проекти, партньорства и добри практики на МУ - Варна в областта на транслационната медицина, образната диагностика, роботизираната хирургия, клетъчната терапия, храненето и социално значимите заболявания, качество на живота, морска медицина и др.
  • Щанд на ЦПЛР - НАОП „Николай Коперник”. Тематичен щанд, на който посетителите ще се запознаят с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото и ще се научат да работят с подвижна звездна карта. Астрономите ще отговарят на въпроси на посетителите свързани с последните новости в областта на астрономическите изследвания.
  • Щанд на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) – гр. Варна. Тематичен щанд на ВУЗ-а, койтоще представи образователните си програми и научните постижения на преподаватели, докторанти и студенти.
  • Щанд на Младежко сдружение "Кашалот. Тематичният щанд ще ви разведе из обикновения град на една необикновена разходка. Заедно с нас ще можете да откриете какво крие градската среда на гр. Варна и как можем да я подобрим, да я направим "по-умна" и по-удобна.
  • Щанд „Европейски кът” ще бъде мястото, където ще имате възможност да се запознаете и да научите повече за проектите с европейско финансиране на варненските научни и научно-образователни институции.

Отворени врати в ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“- Варна: Отворени врати на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ - гр. Варна за посетители по време на Европейска нощ на учените' 2017. Служителите ще запознават посетителите с дейността си. Обсерваторията се намира в непосредствена близост (под 200 м) от Фестивален и конгресен център - гр. Варна.

Звезди FRESH: ФКЦ – Варна: Забавна викторина "Добре ли познавам Черно море ?". Викторина за деца от различни възрастови групи: 1-4 клас; 5-7 клас; 8-12 клас с въпроси за Черно море. Предвидени са награди за най-любознателните.

FRESH кафене в НАОП „Николай Коперник” - Варна:
18:30 - 19:15 Планети около други звезди. д-р Ева Божурова ще проследи историческото развитие на идеята за множественост на световете във Вселената от древността до наши дни, ще опише методите, чрез които днес се откриват екзопланети около далечни звезди и ще даде информация за най-важните космически и наземни телескопи, използвани за тази цел. Д-р Божурова ще разказже за най-странните и необикновени екзопланети, открити досега, а също и за перспективите за откриване на планети, подобни на Земята и планети, населени с извънземни форми на живот според научната гледна точка на астрономите.
19:15 - 20:00 ЦЕРН - технологии и иновации. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с Европейският център за ядрени изследвания, най-голямата научна лаборатория в света за физика на високите енергии. Посетителите ще могат да се запознаят с достиженията, научните открития и приложенията им в ежедневието ни.

Дигитален FRESH във ФКЦ – Варна: Прожекция на научно-популярния филм "Един експедиционен ден с изследователския кораб Академик" и презентации за дейността на асоциираните партньори.

FRESH кафене във ФКЦ – Варна: Разговор с посетителите на научни теми, споделяне на добра практика от стипендиант по програмата на Европейския съюз „Мария Склодовска-Кюри“ и стипендианти по други Европейски програми.

   
   
   
 

„Заедно срещу пластмасата в Черно море“

   
   
  От 5 до 14 август 2017 г., световноизвестният ветроходен кораб на "Greenpeace" - " Rainbow Warrior" акостира в България, във връзка с кампанията на организацията срещу замърсяването на моретата с пластмасови отпадъци "Свободни от пластмаса". След няколкодневен престой в Бургас, плавателният съд хвърли котва във варненското пристанище, "отваряйки врати" за посетители. На 11 август на борда на кораба се проведе пресконференция с участието на експерти от Институт по океанология – БАН и Басейнова дирекция "Черноморски район". От името на Института, заместник директорът доц. д-р Валентина Тодорова подкрепи кампанията за намаляване на пластмасови изделия за еднократна употреба, като изрази съпричастност към проблема със замърсяването, водещ до редица негативни въздействия върху морската екосистема и човека, наблюдавани десетилетия след попадането на отпадъците в околната среда. Доцент Тодорова разясни в тази връзка, че Институтът по океанология – БАН изпълнява ангажиментите на България по прилагане на две ключови европейски директиви (РДВ и РДМС), свързани с мониторинга на екологичното състояние на морската околна среда. В разработената мониторингова програма по РДМС като една от качествените характеристики на околната среда са включени морските отпадъци. Стартиралият през 2017 г. мониторинг ще даде възможност за получаване на обективна информация за замърсяването с пластмаси и други отпадъци в българската акватория на Черно море, което е предпоставка за предприемане на подходящи управленски мерки за редуциране на този вид натиск и въздействие.
   
 
   
 
   
   
  Покана за избор на асоциирани партньори на проект по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"
   
   
 
   
 

Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" в партньорство с Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Институт по океанология (БАН) – гр. Варна и Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН) – гр. София, обявява покана за избор на асоциирани партньори във връзка с разработване на проект по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, процедура BG05M2OP001-1.002 "ИЗГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЦЕНТРОВЕ ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ", Компонент 4 "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии", в областта на археологията и антропологията.

   
 

Официалните документи, касаещи процедурата могат да бъдат намерени на страницата на Министерството на образованието: http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=410

   
 

Пълният текст на Обявлението на колегите от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" е публикуван тук: http://shu.bg/pokana-assoc-partniori

   
   
  Излезе от печат GLOBAL ATLAS OF MARINE FISHERIES
   
   
 
   
 

Излезе от печат GLOBAL ATLAS OF MARINE FISHERIES, edited by Dr Daniel Pauly and Dr Dirk Zeller, ISLAND PRESS Washington/Covelo/London.Българският сектор на Черно море е представен от доц.д-р Виолин Райков в съавторство.

   
 

Статията може да бъде изтеглена като файл Marine Atlas.pdf

   
 

Изданието GLOBAL ATLAS OF MARINE FISHERIES може да бъде видянио и закупено от интернет на адрес:https://books.google.bg/books/about/Global_Atlas_of_Marine_Fisheries.html

   
   
   
  Отзиви за публикацията в MARINE GEOLOGY
   
   
 
   
 

"Международно научно издание публикува доказателства за потопа в Черно море" пише вестник Трета възраст в подробна статия посветена на проучванията на учени от Института по океанология и техни колеги от други страни.

   
 

Статията може да бъде изтеглена като файл StatiaDimitrov.jpg

   
 

Електронното издание на вестника и статията може да бъде видяни на адрес: http://www.tretavazrast.com/

   
   
  КОНФЕРЕНЦИЯ "Инженерна екология и устойчиво развитие" Алба Юлия 2017
   
   
 
   
 

Университетът "1 Декември 1918" и Балканската асоциация на околната среда (BENA) организират конференция "Инженерна екология и устойчиво развитие", която ще се проведе от 25 до 27 май 2017 година в Алба Юлия, Румъния. Научният състав на ИО-БАН е поканен за участие.

   
 
   
 

Програмата може да бъде изтеглена като файл UAB-BENA_2017

   
 

Програмата може да бъде видяна в интернет на адрес http://www.uab.ro/conference/bena/

   
   
  << новини 2018 << новини 2017 >> новини 2016 >> новини 2015 >>